Segédlet a kirakáshoz

(E leírás az alábbi készletekre érvényes: Körmandala, Korall, Juhar, Agathias, Szavanna, Kristályvirág, Napszirom)

Ez egy több megoldású kirakójáték, amelyben viszonylag szabadon, kedvünkre rendezhetjük el az egyes elemeket. Ahogy jobban felfedezzük az egyes formákat, egyre izgalmasabb elrendezéseket tudunk készíteni.

A játék kerete egy háromszögre, vagy egy hatszögre hasonlít, és a láthatatlan struktúrája is egy háromszögrács, amely egyenlő oldalú háromszögekből áll.

A kirakó anyaga legtöbbször Poli(metil-metakrilát), közismert nevén plexi, néha festett fa, vagy rétegelt lemez.

Kirakási tippek: Adjunk időt magunknak, hogy megismerjük a játék különféle alakú elemeit. Minél nagyobb egy elem, annál nehezebb lerakni, tehát érdemes először ezeknek helyet találni. Figyeljük meg, hogy melyik formából hány darab van, és rakjuk körszimmetrikusan a keretbe, tehát mondjuk a keret mindhárom sarkába ugyanaz az elem kerüljön, a tábla középpntjához képest ugyanolyan állásban. A honlapon vannak fotók, amelyeket másolhatunk is eleinte, míg nem kapunk kedvet a saját elrendezések kialakításához.

Gyakori hiba, hogy az ember maga és a környezete számára bizonyítani akarja, hogy ő ezt képes kirakni, és rohan, ahelyett, hogy élvezné a felfedezés örömét. Ezt ne tegyük! :-)

Szimmetria: A játéknak nagyon sok megoldása van, ezek közül sok körszimmetrikus. Úgy is dönthetünk, hogy a játék elején szétválogatjuk az azonos elemeket, és körszimmetrikusan építjük fel a játékot. Tehát ha az egyik sarokba a nagy kék elem került, akkor az annak megfelelő másik és harmadik, vagy mind a hat annak megfelleő sarokba, ugyanazt a formát rakjuk, majd folytatjuk a következő forma összes elemének körkörös táblára helyezésével.

Ha nem sikerül kirakni: Általában egy-két lerakhatatlan, nagyobb elem marad a végén, amelyeknek már nem marad hely. Ilyenkor érdemes tudni, hogy a nagyobb elemek a kisebb elemekből állnak, tehát meg kell nézni, hogy hol vannak egymás mellett kisebb elemek a táblán, s azok helyére berakni a kimaradt nagyot. A kisebb elemeket könnyebb a táblán elrendezni. Ha a kudarcok sorozatosak, akkor azt is megtehetjük, hogy a játék elején a készlet két legkisebb elemeit kiválogatjuk, s ezeket mindaddig félrerakjuk, míg a többit nem sikerült a táblára helyezni.

Tárolás: Mivel ez egy esztétikus játék, érdemes a falba két kis szöget beverve és azok segítségével enyhe szögben a falnak támasztva, kirakott állapotban tárolni, hogy rátekintve új inspirációkhoz, kirakási ötletekhez jussunk.

Tisztítás: A plexiből készült példányokat meleg vízzel, mosószeres vízzel, szivaccsal, ronggyal. Súroló, drótkefe megkarcolhatja, ilyet ne használjunk. A fából készült készletek csak szárazon tisztíthatók.

Korhatár: A játéknak vannak lenyelhető, légcsőbe beférő alkatrészei is, az e szempontból nem elég érett gyerekektől tartsuk távol a játékot! Ha nagyobb testvérnek vesszük, gondoljunk arra, hogy ő hozzáfér és odaadhatja kisebb testvérének!